Au fil du-Die Schweizer Flussroute

Yer: St. Ursanne- Soubey, Kanton Jura
baslica yollar
Tip: Nordic walking
Zorluk: Kolay:
Yol durumu: İyi işaretlendirilmiş yollar + nehir kenarı 
Yürüyüş mesafesi: 16 km
Yürüyüş zamanı: 4-6 saat
Yükseklik: 280-240 m. 
Başlangıç - Bitiş noktası: Soubey ->  St. Ursanne  
Diğer Aktiviteler: Bisiklet, kano turları, kamp, balik avi


Doubs Nehri ve Balıkları
31 Agustosta Kuzey-batı İsviçre'nin Fransızca konuşulan  bölgesi Kanton-Jura'daydık. En iyi doğa yürüyüşü zamanı olan sonbahar da yaklaşmışken yürüyüşlere tekrar start vererek Soubey-St.Ursanne arası  Doubs nehri boyunca 16 km.lik bir etap yaptık. Burası aynı zamanda flussroute (nehir kenarı rotası) olarak isimlendiriliyor ve balıklari ile ünlü. Çok zor bir etap olmamasıyla birlikte uzun bir etap. Aslında Eylül-Ekim gibi gidildiğinde daha da güzel bir manzara ile karşılaşılabilir diye düşünüyoruz. Yapraklar iyice sararmaya yüz tutmuşken mesela.

Bu rota için bilinmesi gereken diğer noktalar ise;
Quelle: myswitzerland.com
  1.  St.Ursanne'e trenle vardıktan sonra otobüsle Soubey'e gidip, Soubey'den geri St.Ursanne'e yürüyerek gelmek genelde tercih edilen bir rota. Böylelikle Soubey'de araliklarla gelen otobüsü yakalama stresine de girmemiş olursunuz.
  2. St.Ursanne'den kalkan otobüsler yaklaşık 2-3 saat ara ile hareket ettiğinden, erken yola çıkmakta fayda var. (www.sbb.ch adresinden otobüs saatleri kontrol edilebilir)
  3. Soubey'den St.Ursanne'e yapılan yürüyüşte nehir kenarına yakın olarak gitmek istiyorsanız, karşınıza çıkacak ilk köprüden sol tarafa geçmelisiniz. Sağ kıyının yolu otobana yakın ve nehirden biraz uzaklaşıyor.
  4. Nehir üzerinde taze balık sunan birkaç restoran bulunmakta. Genelde sağ kıyıdalar ve bu kıyıya geçmek için belirli noktalarda sandallar bulunmaktadır.


 



 Kamp alanlari
St.Ursanne'e 800 metre yakınlıkta, nehir kenarında kamp alanı bulunmakta. 12 çadır ve 12 karavanla birlikte WC ve diğer imkanların sağlandığı bir mekan oluşturulmuş.
 
Kano-Kayak
Doubs nehri aynı zamanda kano ve kayak eğitiminin verildiği de bir nehir. Nehir boyu rengarenk kanoları görmek mümkün.

 Yaban Orkideleri ve Sahlep
Bu rota aynı zamanda Fransa sınırında çok güzel flora ve faunanın olduğu bir rota. Yaban orkideleri bu mevsimde görülmeye değer.
Soebey'den St.Ursanne'e yaptığımız yürüyüşte birçok yaban orkidesi görme ve fotoğraflama fırsatımız oldu. İsviçre'nin birçok yerinde olduğu gibi Soebey-St.Ursanne arası da doğal koruma alanı ve orkideler de koruma altında. Dikkatlice baktığımızda yaban orkidelerinin evlerimizde bulunan tropik orkidelere ne kadar çok benzediğini görebilirsiniz.Bu güzel çiçekler bana Türkiye'deki yaban orkideleri ile ilgili geçen ay izlemiş olduğum bir belgeseli hatırlattı. 

Belgeselden aklımda kalanlar ise;Türkiye yaban orkideleri açısından Avrupa ve Ortadoğunun en zengin ülkelerden birisi. 200 ile 300 çeşit arası orkide bulunmaktadır. Yaban orkideleri nesli tükenmekte olan bir bitki ve tüm Avrupa'da koruma altında olmasına rağmen ülkemizde her sene yaklaşık 120 milyon orkide yumrusu toplanmakta ve orkideler yok edilmektedir. Neden mi? Çünkü soğuk kış günlerinde severek içtiğimiz sahlebin içinde, maraş dondurmasının meşhur kıvamını oluşturan maddede orkidelerin yumruları bulunmakta. Olayın üzücü tarafı Avrupa'dan Türkiye'ye sırf bu yaban orkidelerini gözlemlemek için birçok orkide sever gelmekteyken, ülkemizde birçok kişi tarafından bu yumrular toplanarak sahlep üreticilerine satılmaktadır, hemde kilosu 15-16 TL'ye.


St.Ursanne
St.Ursanne ortaçağdan kalma tarihi bir İsviçre köyü. Günümüze kadar çok az bir değişikliğe uğramış olan köy evleri 14-16. yy. dan kalma. En çok görülmesi gereken yerleri  manastiri (Kloster mit Kreuzgang) ve 12. yüzyildan kalma gotik-roma mimarisine sahip kilisesi (romanisch-gotischer Stiftkirche). Köyde sevimli küçük cafeler ve restoranlar mevcut. Bizde 16 km. sonrasinda St.Ursanne'e şöyle bir göz attık. 

Doubsbrücke






Yorumlar

Popüler Yayınlar